środa, 28 maja 2014

Zupa z zielonych szparagów

Sezon na to niezwykłe warzywo zaczyna się w maju, a kończy już w czerwcu. Nie mamy więc zbyt dużo czasu, by nacieszyć się jego wspaniałym smakiem.

Ostatnio proponowałam przepis na tagliatelle ze szparagami.

Dzisiaj chcę wam podać przepis na kremową zupę z zielonych szparagów. 


potrzebujemy:
pęczek szparagów 
małą cebulę najlepiej perłową
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
2 łyżki serka mascarpone 
sól, świeżo mielony pieprz
kilka płatków chilli 
sok z cytryny (1 łyżeczka)
500 ml bulionu warzywnego


Szparagi myjemy, pozbywamy się zdrewniałych końców i ewentualnie obieramy jeżeli są grube. Następnie kroimy na 3-4 cm (główki odkładamy na bok). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i masła. Dodajemy główki szparagów i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do miski. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez kilka minut do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki szparagi i smażymy przez ok. 5 minut. Zawartość patelni przerzucamy do garnka z bulionem i gotujemy ok 10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia i miksujemy blenderem jego zawartość. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Doprawiamy do smaku oraz dodajemy sok z cytryny. Gotową zupę podajemy z główkami szparagów.

Możemy również do zupy przygotować grzanki. 


dobrego wieczoru.

8 komentarzy:

  1. pyszna zupka :) szkoda, że sezon na szparagi tak krótko trwa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Marta. Chociaż zawsze można mrozić, ale to już nie jest, to samo.

      Usuń
  2. Może jeszcze uda mi się zrobić. Chociaż przyznam, że najbardziej lubię takie najzwyklejsze szparagi polane masłem i z odrobiną parmezanu.
    Serdeczności !

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety sezon krótki ale sam boski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystko, co szparagowe, więc częstuję się Twoją zupką :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! u mnie zwykle gęsta a la krem, ale smak zawsze idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sok z cytryny, serek mascarpone? To musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)