Sezon na to niezwykłe warzywo zaczyna się w maju, a kończy już w czerwcu. Nie mamy więc zbyt dużo czasu, by nacieszyć się jego wspaniałym smakiem.
Ostatnio proponowałam przepis na tagliatelle ze szparagami.
Dzisiaj chcę wam podać przepis na kremową zupę z zielonych szparagów.
potrzebujemy:
pęczek szparagów
małą cebulę najlepiej perłową
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka masła
2 łyżki serka mascarpone
sól, świeżo mielony pieprz
kilka płatków chilli
sok z cytryny (1 łyżeczka)
500 ml bulionu warzywnego
Szparagi myjemy, pozbywamy się zdrewniałych końców i ewentualnie obieramy jeżeli są grube. Następnie kroimy na 3-4 cm (główki odkładamy na bok). Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i masła. Dodajemy główki szparagów i dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Zdejmujemy z patelni i odkładamy do miski. Na patelnię wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy przez kilka minut do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone wcześniej na mniejsze kawałki szparagi i smażymy przez ok. 5 minut. Zawartość patelni przerzucamy do garnka z bulionem i gotujemy ok 10 minut, aż szparagi będą miękkie. Zestawiamy garnek z ognia i miksujemy blenderem jego zawartość. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Doprawiamy do smaku oraz dodajemy sok z cytryny. Gotową zupę podajemy z główkami szparagów.
Możemy również do zupy przygotować grzanki.
dobrego wieczoru.
pyszna zupka :) szkoda, że sezon na szparagi tak krótko trwa :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą Marta. Chociaż zawsze można mrozić, ale to już nie jest, to samo.
UsuńMoże jeszcze uda mi się zrobić. Chociaż przyznam, że najbardziej lubię takie najzwyklejsze szparagi polane masłem i z odrobiną parmezanu.
OdpowiedzUsuńSerdeczności !
niestety sezon krótki ale sam boski :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co szparagowe, więc częstuję się Twoją zupką :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! u mnie zwykle gęsta a la krem, ale smak zawsze idealny :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wybornie:)
OdpowiedzUsuńSok z cytryny, serek mascarpone? To musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń