Moja wersja risotto, którą chcę dzisiaj przedstawić nie ma w sumie nic wspólnego z tradycyjnym daniem. Jest łatwiejsza w przygotowaniu i mniej pracochłonna. A smak? gwarantuje, że ma doskonały.
Coś o tradycyjnym RISOTTO - jest to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich. Dobrze zrobione risotto to prawdziwy przysmak. Istotną kwestią w przyrządzaniu tego dania jest dostateczna wilgotność ryżu.
W mojej wersji poskąpiłam tłuszczu, nie podsmażałam ryżu na oliwie, maśle. Ugotowałam go w garnku.
Jelonek @ Gdansk Dźwiga Muze 2013 Ścianka Gdańszczanka ! :)
Coś o tradycyjnym RISOTTO - jest to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich. Dobrze zrobione risotto to prawdziwy przysmak. Istotną kwestią w przyrządzaniu tego dania jest dostateczna wilgotność ryżu.
W mojej wersji poskąpiłam tłuszczu, nie podsmażałam ryżu na oliwie, maśle. Ugotowałam go w garnku.
Danie prezentuje się w taki sposób:
Składniki:
mięsko mielone z szynki możemy zastąpić je innym według uznania.
jedna paczka szpinaku mrożonego (brykiet)
1-2 cebule
6 ząbków czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1-2 saszetki ugotowanego ryży
pieprz cayenne
sól
bazylia, oregano
kawałek sera lazur niebieskiego lub zielonego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę kroimy w kostkę wrzucamy na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy i masła. Smażymy, następnie dusimy pod przykryciem ok 2 minut. Dodajemy posiekany czosnek, dusimy kolejne 2 minuty. Dorzucamy mięsko mielone i smażymy do momentu, aż będzie dobre. Na drugą patelnię wrzucamy mrożony szpinak i cztery ząbki czosnku, dusimy wszystko pod przykryciem. Po lekkim roztopieniu szpinaku dodajemy pozostałą część masła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ryż i mieszamy ze sobą oba składniki na końcu dorzucam mięso mielone i nadal mieszamy, doprawiamy do smaku przyprawami i serem lazur. Konsystencja dania powinna wyjść zwarta.
bon appetit!
Wspomnienie z lipca
Lipiec był miesiącem wielu ciekawych wydarzeń w moim życiu, nocne spontaniczne wycieczki w miejsca gdzie się pierwszy raz spotkaliśmy, poznaliśmy dodawały temu okresowi jeszcze więcej magii. Uwieńczeniem tego miesiąca był koncert JELONKA na Festiwalu Gdańsk Dźwiga Muzę. Polecam każdemu, niezapomniane przeżycie, uwielbiam, uwielbiam, uwielbiam ! :)
Jelonek @ Gdansk Dźwiga Muze 2013 Ścianka Gdańszczanka ! :)
Wspaniały koncert,
wielki szacunek dla Jelonka za to,
że tworzy tak cudowną muzykę
i klimat na koncertach ! :)
A dzisiaj MĘSKIE GRANIE 2013 w Gdańsku
START GODZINA 17:00 !
Klip promujący tegoroczne Męskie Granie.
miłego weekendu !
Lubię takie obiady:)A risotto w wersji tradycyjnej robię od niedawna,Twoja ekspresowa,zawsze się sprawdzi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Agnieszka, ja również bardzo lubię risotto i kombinuje z nim ile tylko można bo jest na prawdę pyszne i pożywne :)
Usuńmmm jak smacznie :O <3
OdpowiedzUsuńzapraszam na kulinarne rozdanie :)
www.cookplease.blogspot.com
Dziękuję Faksiu :)
UsuńRisotto bardzo apetycznie wygląda :) wypróbuję w swojej kuchni :)
OdpowiedzUsuńzaczyna żałować że takie imprezy mnie omijają... chociaż singiel promujący mg'13 jakoś nie przypadł mi do gustu... najlepszy był w soku 2011, zresztą N I C nie przebije "wszyscy muzycy to wojownicy" ;)
miało być w roku, a nie w soku hehe :D
Usuń:D
Usuńwypróbuj i daj znać jak Wam smakuje ;)
Oj żałuj,żałuj bo zarówno na gdm się działa jak i na mg 2013! Jestem bardzo zadowolona z imprezy, było cudownie ! :)
Ciekawe jedzonko:)
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne ;)
UsuńDla mnie Twoje risotto świetne ! Fajnie, że korzystasz z lata i nie omijają Cię ciekawe wydarzenia :-)
OdpowiedzUsuńTak trzymaj !
Dzięki Ania ;)
UsuńKorzystamy ile możemy w miarę zdrowego rozsądku i czasu oczywiście :)
Po Męskim Graniu 3013 jestem zachwycona ! :))
Postaram się napisać kilka słów o całej imprezie chociaż to nie będzie takie łatwe, streścić taki Festiwal ;)
Jadłam i wszystkim polecam :) Kiedyś nie byłam zwolenniczką szpinaku, teraz wręcz przeciwnie! Próbowałaś już łączyć truskawki ze szpinakiem, serem feta i sezamem? :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam się Magda,że ja też nie przepadałam za szpinakiem jak widać zmieniłam swoje upodobania kulinarne czego nie żałuję bo szpinak jest cudowny ! :)
UsuńCiekawe połączenie, nie jadłam jeszcze szpinaku w takiej kombinacji więc na pewno spróbuję ;)
dziękuję za podrzucenie pomysłu :)
taka wersja do mnie przemawia:D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę z tego powodu Aniu :)
Usuń