Od dawna zbierałam się, aby uszczęśliwić mojego ukochanego tym cudownym w smaku ciastem.
Ciastem marchewkowym, które skradło nasze serca od pierwszego kęsa.
wczoraj był idealny czas na nie.
Dzień chłopaka i przedwczorajsze imieniny Michała.
i oczywiście brak mężczyzny w domu
tak, aby niespodzianka się udała.
ciasto pięknie wyrosło, pachniało w całym
mieszkaniu, wychodząc na klatkę schodową
tak obłędnie, że ach !
uśmiech na jego twarzy po powrocie do domu
bezcenny.
ciasto marchewkowe
ok 2 szklanek startej marchewki
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka oleju
4 jajka
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
laska cynamonu starta lub przyprawa
aromat rumowy
Ucieramy oliwę z cukrem. Wbijamy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dosypujemy powoli mąki, proszek do pieczenia, sodę i sproszkowany wcześniej cynamon jeżeli używamy laski cynamonowej. Ciągle mieszając dodajemy po łyżce marchwi. Na koniec dodajemy do smaku kilka kropli aromatu rumowego.
Ciasto przekładamy do blachy (u mnie tortownica) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45-60 minut zależnie od piekarnika.
polewa czekoladowa
200 g czekolady deserowej
250 ml śmietanki 30%
łyżka kakao
Czekoladę drobno siekamy lub mielimy w blenderze na proszek. W rondelku zagotowujemy śmietankę, wlewamy ją stopniowo do czekolady, miksując na gładką masę.
Następnie polewą smarujemy wystudzone ciasto.
miłego dnia.
Chyba nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńEm jeżeli nie miałaś okazji nigdy skosztować ciasta marchewkowego to polecam gorąco najlepiej jak jest jakiś sprawdzony przepis bo ciacho jest obłędnie dobre ! :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Z doświadczenia wiem, że ciasta marchewkowe to strzał w 10! Sama nie robiłam, ale miałam okazję kosztować dzieła innych:)
OdpowiedzUsuńNa marchewkowe to ja skuszę się zawsze :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam i bardzo fajnie smakowało. Czuję, że będzie u nas gościć w sobotę?
OdpowiedzUsuńJak przyjedzie EM.
w takim razie życzę już teraz smacznego :)
UsuńJak pięknie się prezentuje :) Kocham to ciasto :) ! Ja robię trochę inaczej - z ananasem ;)
OdpowiedzUsuńz ananasem też musi być pyszne, jak kolejne chciałabym zrobić z granatem a jeszcze inne z bakaliami :)
UsuńNie tylko się prezentuje ale i smakuje :)
OdpowiedzUsuńA dziś zniknie do końca :) Super wyszło :*
:) :*
UsuńKocham ciasta marchewkowe! :) Z pomarańczami, z bakaliami, z białą czekoladą, z ciemną czekoladą... <3
OdpowiedzUsuńa Twoje jest śliczne! czy mogło być inaczej? ;P
ciasto marchewkowe pod każdą postacią jest cudowne zgadzam się z Tobą Sandruś ;)
Usuńdziękuje za skowa uznania bardzo mi miło, bardzo :)
haha raczej nie bo robiłam je z wielką miłością dla M :)
marchewkowe jest idealne właśnie na jesień:) i pomyśleć, ze kiedys go nie znosiłam:P
OdpowiedzUsuńja się kiedyś puknęłam w czoło jak usłyszałam cias, ciasto marchewkowe no chyba oszaleliście ! :)
Usuńa teraz mm pyszności :)
Wspaniałe:)Bardzo lubię marchewkowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńSuper przepis:)na pewno skorzystam,powiedz tylko jakie wymiary miałaś tortownicy?mam trzy różne;)i czy używałaś innego aromaty?
OdpowiedzUsuńmoja tortownica ma 23 cm z tego co pamiętam :)
Usuńmigdałowy jest bardzo dobry ale sądzę,że równie dobrze można użyć i waniliowego eksperymentuj, to najlepszy sposób aby się przekonać :)
dzięki:))
Usuńproszę bardzo i polecam się na przyszłość :)
Usuńdobrego wieczoru.
prezentuje się bardzo ale to bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam !!!
OdpowiedzUsuńPięknie i puszyście się pręży to marchewkowe cudo!
OdpowiedzUsuńRenula dziękuję, pięknie wyrosło to prawda :)
UsuńSuper Ci wyszło:) Ja sie zabieram za niego już rok i ciągle o nim zapominam :(
OdpowiedzUsuńPiękne, zjadłabym Twoje ciacho z apetytem:)
OdpowiedzUsuńOj takie ciacho jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń