wtorek, 6 maja 2014

Tagliatelle ze szparagami, łososiem i fiołkami.

Od kilku dni przymierzałam się do zrobienia tego przepisu. Natomiast od dawna korciło mnie, aby przyrządzić danie z fiołkami. Warto było pójść rano do lasu i je nazbierać. Przyznam, że to danie, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło pysznie. 


Zdobyło też uznanie u pierwszego degustatora, co mnie bardzo cieszy.


Potrzebujemy:
pęczek szparagów
sok i skórkę z cytryny
łyżkę oliwy z oliwek
wędzonego łososia
garść fiołków
tagliatelle
ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz i sól

sos ze szparagów:
szparagi bez główek (główki wykorzystujemy do tagliatelle)
4 łyżki śmietanki 30%
szczypta chilli
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
kilka kropli soku z cytryny

Tagliatelle gotujemy al dente. Szparagi myjemy, odcinamy główki, pozostałą część szparaga kroimy drobniej (posłuży do sosu). Czosnek obieramy i kroimy w drobne talarki, następnie wrzucamy na wcześniej rozgrzaną z oliwą patelnię. Po ok 2 minutach dorzucamy wcześniej umyte i osuszone fiołki. Dusimy przez chwilę i dodajemy rozdrobnionego łososia. Smażymy przez 3 minuty, dodajemy przyprawy oraz sok i skórkę z cytryny (wcześniej sparzonej). W międzyczasie gotujemy lekko osoloną wodę na szparagi. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy główki szparagów i gotujemy przez 2 minuty. Po upływie tego czasu, wyciągamy szparagi łyżką i dodajemy do zawartości patelni. Pozostałą część szparagów wrzucamy do nadal gotującej się wody i pozwalamy im zmięknąć. Po ok 5 minutach odcedzamy je, wrzucamy do miseczki i blendujemy wraz z pozostałą częścią składników na sos. Gotowe danie nakładamy na talerze i polewamy ciepłym sosem. 


smacznego !

dobrego wieczoru.

Szparagi

22 komentarze:

  1. chętnie poznam jeszcze inne przepisy na szparagi : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej będzie więcej przepisów ;)

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda i do tego wyprawa do lasu! Super. Dziś miałam kupić szparagi, ale wydały mi się niezbyt świeże:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;) Aniu i dobrze,że nie kupiłaś takich najlepiej właśnie świeże zakupić :)

      Usuń
  3. Niesamowite danie i prawdziwe fiołki z lasu, nie jakieś tam "hodowlane" :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) dokładnie i ile zabawy było przy ich zbieraniu :)

      Usuń
  4. Pysznie!
    Zapraszam się...

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniałe danie :) uwielbiam makaron ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) powtórzę się ale ja też ! ;)

      Usuń
  6. Tak, tak i jeszcze raz tak :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Kamila przyznaję, że inspirowałam się Twoimi wariacjami na temat fiołka :)

      Usuń
  8. pora rozpocząć sezon szparagowy!

    OdpowiedzUsuń
  9. pychotka

    serdecznie zapraszam na risotto z pieczarkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawe połączenie szparagów i fiołków:)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawie z tymi fiołkami! a makaron plus szparagi - wielkie mniam

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  13. Za rybą nie przepadam, ale ta była bardzo dobra i słodka z tym fiołkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Makaron z łososiem to rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)