Łosoś pieczony w miodzie podawany na kaszy gryczanej.
Moje nowe odkrycie kulinarne.
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego (zwykłego)
1 łyżka soku z cytryny i starta z niej skórka
Przygotowanie:
Odkroić skórkę z filetów, podzielić na mniejsze porcje, opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Wymieszać i zostawić na minimum godzinę.
Moje nowe odkrycie kulinarne.
Składniki:
750 g filetów łososia5 łyżek płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego (zwykłego)
1 łyżka soku z cytryny i starta z niej skórka
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki lub jeżeli lubicie wędzonej, suszony lubczyk
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
jako dodatek polecam kapustę kiszoną.
Odkroić skórkę z filetów, podzielić na mniejsze porcje, opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Wymieszać i zostawić na minimum godzinę.
W międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić rybę tak, aby przegryzły się smaki marynaty miodowej.
W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez ok. 17 minut. Do naczynia z łososiem włożyć ugotowaną kaszę. Można posypać suszonym lubczykiem, skórką z cytryny, Jeżeli lubicie świeże zioła możecie użyć natki pietruszki lub bazylię.
Bardzo oryginalny przepis. Łosoś nie jest moją ulubioną rybą, ale kaszę gryczaną lubię.
OdpowiedzUsuńRybę można zastąpić inną.
Smaczne i zdrowe :-)
Pozdrawiam!
Irena-Hooltaye w podróży