Łosoś pieczony w miodzie

Łosoś pieczony w miodzie podawany na kaszy gryczanej.
Moje nowe odkrycie kulinarne.


Składniki:
750 g filetów łososia
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżki sosu sojowego (zwykłego)
1 łyżka soku z cytryny i starta z niej skórka 
1 łyżka oliwy
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
1 łyżeczka słodkiej papryki lub jeżeli lubicie wędzonej, suszony lubczyk
100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
jako dodatek polecam kapustę kiszoną.

Przygotowanie:
Odkroić skórkę z filetów, podzielić na mniejsze porcje, opłukać, włożyć do naczynia żaroodpornego i dodać wszystkie składniki oprócz kaszy gryczanej. Wymieszać i zostawić na minimum godzinę. 
W międzyczasie 1 - 2 razy przewrócić rybę tak, aby przegryzły się smaki marynaty miodowej.
W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wstawić naczynie z łososiem do piekarnika i piec przez ok. 17 minut. Do naczynia z łososiem włożyć ugotowaną kaszę. Można posypać suszonym lubczykiem, skórką z cytryny, Jeżeli lubicie świeże zioła możecie użyć natki pietruszki lub bazylię. 




Komentarze

  1. Bardzo oryginalny przepis. Łosoś nie jest moją ulubioną rybą, ale kaszę gryczaną lubię.
    Rybę można zastąpić inną.
    Smaczne i zdrowe :-)
    Pozdrawiam!
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)