Z dodatkiem jajek można przygotować wiele bardzo różnorodnych, a przy tym smacznych i pożywnych śniadań. Dzisiaj chcę udostępnić dla Was przepis na omlet z ziemniakami, serem feta i szpinakiem.
SKŁADNIKI
5-6 małych ziemniaków, u mnie ugotowane w mundurkach
6 jajek
5-6 małych ziemniaków, u mnie ugotowane w mundurkach
6 jajek
4 łyżki śmietanki kremówki 30%
100 g sera feta ale może być też kozi lub brie
garść szpinaku
1 łyżka masła
opcjonalnie: szczypta ostrej papryki w proszku lub chilli
100 g sera feta ale może być też kozi lub brie
garść szpinaku
1 łyżka masła
opcjonalnie: szczypta ostrej papryki w proszku lub chilli
do posypania parmezan
PRZYGOTOWANIE
Ugotowane ziemniaki pokroić na talarki. Ziemniaki włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej (niskiej) o średnicy około 28 cm. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Do miski wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać śmietankę, pokrojony na małe i cienkie plasterki i następnie pokruszony w dłoniach ser, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie ostrą papryką i wymieszać. Dodać opłukany i osuszony szpinak, można dodać też mrożony po wcześniejszym jego odmrożeniu i odsączeniu z wody następnie wszystko wymieszać.
Masę jajeczną wylać na ziemniaki, rozłożyć składniki równą warstwą. Na wierzchu rozłożyć małe wiórki z masła i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut lub krócej, do czasu aż masa będzie ścięta (zależy to od wielkości formy i tego jak masa się w niej rozłoży).
Ugotowane ziemniaki pokroić na talarki. Ziemniaki włożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej (niskiej) o średnicy około 28 cm. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Do miski wbić jajka, roztrzepać je widelcem, dodać śmietankę, pokrojony na małe i cienkie plasterki i następnie pokruszony w dłoniach ser, doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem oraz opcjonalnie ostrą papryką i wymieszać. Dodać opłukany i osuszony szpinak, można dodać też mrożony po wcześniejszym jego odmrożeniu i odsączeniu z wody następnie wszystko wymieszać.
Masę jajeczną wylać na ziemniaki, rozłożyć składniki równą warstwą. Na wierzchu rozłożyć małe wiórki z masła i wstawić do piekarnika. Piec przez około 20 minut lub krócej, do czasu aż masa będzie ścięta (zależy to od wielkości formy i tego jak masa się w niej rozłoży).
świetnie wygląda i zapewne tak smakuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam wypróbować :)
UsuńGorąco polecam nie tylko na śniadanie :)
Usuń