niedziela, 2 października 2016

CURRY Z MANGO i kurczakiem

Szybkie do przygotowania, 
rozpływające się w ustach,
aksamitne, po prostu pyszne ! 


Składniki:
pojedyncza pierś kurczaka
1 mango, nie musi być super dojrzałe
1 łyżka oleju kokosowego (jeżeli nie macie może być inny roślinny)
200 g mleka kokosowego
świeża kolendra

sól, pieprz
1 łyżeczka mielonej kurkumy
1 łyżeczka curry
1/3 łyżeczki ostrej papryki (chili) w proszku
1 łyżka świeżo startego imbiru
1 łyżka oleju kokosowego (roślinnego)
1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry 
1/2 startego ząbka czosnku
szczypta szafranu



Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy resztę składników marynaty: kurkumę, curry, szafran, ostrą paprykę, świeży imbir, olej, pastę curry, czosnek. Dokładnie mieszamy i odstawiamy przynajmniej na 1/2 godziny, aby mięsko przeszło aromatem przypraw.

Mango obieramy, obkrajamy pestkę z miąższu. Miąższ kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy tłuszcz do smażenia. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go równomiernie z dwóch stron. Dodajemy mango i smażymy razem przez minutę.
Powoli wlewamy mleko kokosowe. Całość należy zagotować na większym ogniu przez 1/2 minuty, następnie gotujemy jeszcze przez około 2-3 minuty na małym ogniu. Posypać świeżą papryczką chili i kolendrą dużą ilością kolendry.

2 komentarze:

  1. Ale super wygląda. Kocham takie orientalne smaki. :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)