KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI

Przyrządzana z prosa kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. 
Dzisiaj niedoceniana, ze szkodą dla naszego zdrowia, pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka.
Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Odkwasza nasz organizm, dzięki czemu mamy więcej energii i lepiej się czujemy.

Dlatego mam dla Was propozycję błyskawicznych, pysznych, pożywnych i bardzo zdrowych kotletów z kaszy jaglanej. 


Składniki:
2 woreczki kaszy jaglanej
10 dużych pieczarek
1 jajko, mąka kukurydziana (może być bułka tarta)
5-6 sztuk mrożonego szpinaku (brykiet)
starty parmezan (ilość według uznania, ale nie przesadzajcie)
1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cebula (u mnie w proszku)
słodka papryka, ostra papryka lub kilka ziarenek chilli 
1 łyżka masła, 1 łyżka oleju


Przed gotowaniem przelewamy kaszę jaglaną zimną następnie ciepła wodą (aby pozbyć się goryczki). Następnie gotujemy na sypko.

Gotowanie na sypko: na 1 szklankę kaszy jaglanej - 2,5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę.

Pieczarki ścieramy na tarce (grube oczka). Smażymy na oleju przez kilka minut z dodatkiem cebuli ( jeżeli macie normalną cebule, pokrójcie ją w kostkę i podsmażcie razem z pieczarkami). Dodajemy czosnek pokrojony w pasterki lub przeciśnięty przez praskę i szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, nie zapomnijcie o łyżce masła wszystko razem dusimy przez 5 minut. 

Następnie w misce mieszamy ugotowaną kaszę, masę pieczarkowo-szpinakową, starty parmezan i jajko, łączymy wszystko ze sobą, dodając mąkę kukurydzianą tak, aby masa była zwarta. Doprawiamy papryką słodką i ostrą w razie potrzeby pieprzem. 

Formujemy kotleciki, układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na ok 20 minut. Warto podawać z sosem pomidorowym z dodatkiem oregano, lekko pikantnym, bardzo fajnie się komponują te smaki.


Smacznego !


Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)