niedziela, 11 września 2016

AZJATYCKIE PIEROŻKI NA PARZE

Azjatyckie pierożki na parze 
niesamowicie aromatyczne i delikatne.
Zdecydowanie polecam ! 


na ciasto potrzebujemy:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
spora szczypta soli

na nadzienie:
1 pierś kurczaka
0,5 pęczka kolendry
2 cm imbiru
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
szczypta chilli

na sos:
sok i skórka z 0,5 limonki
¼ szklanki cieplej wody
2 łyżeczki brązowego cukru
1/2 papryczki chilli
garść listków kolendry
1łyżka sosu sojowego
2 ząbki czosnku


Z mąki, wody i soli zagnieść ciasto. Dobrze wyrobić, odstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie pokroić kurczaka, wrzucić do blendera razem z kolendrą, startym imbirem, chilli, sosem i przesiekanym czosnkiem. Dodać sos sojowy, zblendować. Ciasto cienko rozwałkować i nożem wyciąć kwadraty (ok.6cm/6cm). Nakładać nadzienie i formować pierożki a’la dim sum. Gotować na parze 10 minut. Przygotować sos. Do garnka wycisnąć sok z limonki, dodać sos sojowy i wodę, dodać cukier, skórkę limonki, posiekane chili. Całość redukować aż zmniejszy objętość o połowę i zgęstnieje. Przestudzić, przed podaniem dodać bardzo drobno posiekaną kolendrę.

1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam takich pierożków, ale coś czuję, że by mi smakowały :) Azjatyckie smaki są bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)