środa, 8 czerwca 2016

Wegeburgery z marchewki i buraka

Przepis na wegeburgery jest naprawdę prosty, 
szybki i zdrowy, bo burgery piecze się w piekarniku.
Dlatego szybko biegnijcie do kuchni aby wypróbować ten przepis !


Składniki na kotlety:

3 starte na dużych oczkach marchewki
3 starte na dużych oczkach buraki
1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 łodygi seleru naciowego startego na drobnych oczkach
1/2 szklanki prażonego sezamu
1/4 szklanki oleju ja uzyłam oliwę z szuszonych pomidorów
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki lubczyku może być suszony
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego również może być suszony
1/4 łyżeczki słodkiej, ostrej i wędzonej papryki
sól i czarny pieprz



Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej jednolitej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać oleju i mąki.
Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 minut delikatnie obracamy kotlety na drugą stronę. Podajemy tradycyjne w bułce z ulubionymi dodatkami lub mniej tradycyjnie jemy same kotlety. Każdą z tych wersji polecam, na prawdę warto.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam i praktykuję!!Tylko mam mniej skomplikowany przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłem, próbowałem i po prostu magia ! Dzięki Monika :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)