Przepis na wegeburgery jest naprawdę prosty,
szybki i zdrowy, bo burgery piecze się w piekarniku.
Dlatego szybko biegnijcie do kuchni aby wypróbować ten przepis !
szybki i zdrowy, bo burgery piecze się w piekarniku.
Dlatego szybko biegnijcie do kuchni aby wypróbować ten przepis !
Składniki na kotlety:
3 starte na dużych oczkach marchewki
3 starte na dużych oczkach buraki
1 woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
0,5 łodygi seleru naciowego startego na drobnych oczkach
1/2 szklanki prażonego sezamu
1/4 szklanki oleju ja uzyłam oliwę z szuszonych pomidorów
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki lubczyku może być suszony
2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego również może być suszony
1/4 łyżeczki słodkiej, ostrej i wędzonej papryki
sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej jednolitej masy. Jeżeli masa nie klei się wystarczająco, wystarczy dodać oleju i mąki.
Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 minut delikatnie obracamy kotlety na drugą stronę. Podajemy tradycyjne w bułce z ulubionymi dodatkami lub mniej tradycyjnie jemy same kotlety. Każdą z tych wersji polecam, na prawdę warto.
Uwielbiam i praktykuję!!Tylko mam mniej skomplikowany przepis ;)
OdpowiedzUsuńJadłem, próbowałem i po prostu magia ! Dzięki Monika :)
OdpowiedzUsuń