SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI, AWOKADO I RICOTTĄ

Sałatka z truskawkami, awokado i ricottą na szpinaku i jarmużu. 
Szybka i łatwa w wykonaniu do tego bardzo smaczna. 



Składniki:
szpinak i jarmuż 1:1
1 dojrzałe awokado
200 g truskawek
125 g serka ricotta
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
sok i świeżo starta skórka z cytryny

SOS BALSAMICZNY:
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu



Podgrzewamy ocet balsamiczny w małym rondelku, rozpuszczamy w nim miód. Szpinak i jarmuż przerzucamy do sitka, przelewamy wrzącą wodą i osuszamy, układamy na półmiskach. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na sałacie. Dodajemy serek ricotta i układamy plasterki truskawek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, polewamy sosem balsamicznym. Całość posypujemy startą skórką z cytryny i dekorujemy melisą lub miętą.


Smacznego !

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)