wtorek, 19 stycznia 2016

Omlet z suszonymi grzybami i jarmużem

Śniadanie idealne.
Doskonałe w swojej prostocie.
Gorąco polecam.


Składniki:
3 jajka (mała patelnia)
suszone grzyby (wcześniej namoczone) wraz z wodą (kilka łyżek)
garść jarmuże
kilka listków szpinaku (opcjonalnie)
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2  małej cebuli drobno pokrojonej w kostkę
sól morska,
czosnek w proszku
 pieprz czarny lub ziołowy
szczypta chilli 

Cebulę podduszamy na oliwie. Dodajemy jarmuż, szpinak, pokrojone grzyby, doprawiamy do smaku. Całość smażymy przez  2 minuty na małym ogniu. Następnie zawartość patelni dodajemy do roztrzepanych jaj. Wlewamy na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 4 minuty. Przerzucamy na drugą stronę i powtarzamy wcześniej wykonywaną czynność przez ok 2-3 minuty. Gotowe, smacznego.

 Aromat dania jest niesamowity. To jest chyba najlepszy omlet jaki udało mi się zrobić.
 Połączenie smaków idealne.



3 komentarze:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)