sobota, 22 marca 2014

Polędwiczki wieprzowe w pistacjach

Niebanalna propozycja na obiad lub kolację we dwoje.


potrzebujemy:
dużą polędwiczkę
3-4 łyżki posiekanych pistacji 
sól, pieprz 
kilka listków rozmarynu (opcjonalnie)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku w łupince 

Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, posypujemy listkami rozmarynu. Wrzucamy do miski z ząbkami czosnku. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Następnie obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni C i wstawiamy polędwiczkę (razem z tłuszczem z patelni) na   20 - 30 min od czasu do czasu przewracając. Upieczoną polędwiczkę kroimy na plasterki i posypujemy wcześniej uprażonymi pistacjami. Możemy podawać np. z puree marchewkowym i szpinakiem.


smacznego ! 


Nasza Mała Słodycz :) 
dobrego weekendu ! 

9 komentarzy:

  1. Lubię pistacje więc spróbuję takiego dania. A kicia pokazuje, jak najwłaściwiej wykorzystać sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne połączenie:) bardzo lubie pistacje, wypróbuje je w takim połączeniu:) obserwuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na obiadek, lubię takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektowne, apetyczne mięsko. I jeszcze ten szpinak na dodatek. Super.
    Zapamiętuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poproszę odrazu z dokładką :D !

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm, zjadłabym te pyszne polędwiczki i...małego bezwstydnika;>

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)