Boczniaki po tajsku


Tajska kuchnia jest prosta! I wyrazista, dlatego dzisiaj polecę Wam boczniaki po tajsku w trochę spolszczonej wersji. 



Składniki na 2 porcje:

2 ząbki czosnku
½ – 1 papryczka chili, bez pestek może być też suszona w całości.
olej sezamowy lub inny neutralny w smaku
300 g boczniaków
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie, wtedy możemy dodać sosu sojowego o łyżkę mniej)
½ łyżeczki trzcinowego cukru
pęczek jarmużu + opcjonalnie łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
do podania: kolorowy pieprz, makaron soba.

Przygotowanie:
Grzyby pokroić na mniejsze, równe kawałki. Chili oraz czosnek drobno posiekać. Na dnie woka lub dużej patelni mocno rozgrzać olej, dodać posiekany czosnek z chili i smażyć przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucić grzyby, szybko przemieszać i pozwolić się smażyć. Utrzymywać duży ogień, starać się prawie wcale nie mieszać i smażyć przez 2 – 3 minuty.
Kiedy grzyby będą złociste i pachnące dodać sos sojowy, sos rybny oraz cukier, mocno zamieszać i smażyć kolejne 2 – 3 minuty co jakiś czas mieszając. Spróbować, czy danie smakuje odpowiednio, powinno być ostre i słono – słodkie. Na sam koniec dodać natkę pietruszki oraz umyty posiekany jarmuż, smażyć jeszcze przez 2-3 minuty wymieszać i wyłączyć ogień pod patelnią. Oprószyć kolorowym pieprzem dorzucić wcześniej ugotowany makaron soba i przemieszać wszystko razem, smacznego.

Komentarze