środa, 12 lutego 2014

Risotto curry z kurczakiem

Dawno temu obiecałam Kasi z bloga Seledynowa codzienność risotto z kurczakiem
i tak po bardzo długim czasie za co przepraszam postanowiłam wstawić przepis a nawet dwa (kolejny ukaże się zapewne jutro lub w najbliższych dniach).

Risotto curry z kurczakiem




potrzebujemy:
250 g ryżu na risotto, czyli arborio
pierś z kurczaka
ok litra bulionu warzywnego
2 łyżeczki curry (czubate)
1 łyżeczka kurkumy
łyżka oliwy z oliwek
ząbek czosnku
łyżkę masła
 śwież zmielony pieprz, sól
kilka nitek szafranu
łyżkę serka mascarpone
natkę pietruszki


Kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy wszystko czego nie lubimy i kroimy w kawałki. Na patelni,  z dodatkiem oleju lub bez (wszystko zależy od waszych upodobań) podsmażamy kurczaka z  posiekanym lub startym ząbkiem czosnku, aż się lekko zezłoci. Podgrzewamy bulion i zostawiamy na małym ogniu, przez cały czas robienia risotto. Dolewany płyn musi być gorący. Na kolejnej patelni roztapiamy masło i wsypujemy ryż. Przesmażamy jakieś 2 minuty, aż stanie się przejrzysty, wtedy dolewamy 2 chochle bulionu, sypiemy curry i kurkumę, szafran dodajemy kurczaka, delikatnie mieszamy czekając aż ryż wchłonie większość płynu. Risotto przygotowuje się mniej więcej 15- 18minut dolewając stopniowo bulion (na opakowaniu ryżu na pewno będzie napisany czas przygotowania). Po ok 12 minutach i kilku dolewkach należy sprawdzić twardość ryżu. Musimy uważać, żeby nie był za rzadki. Dodajemy łyżkę mascarpone i mieszamy. Dzięki temu risotto zyska jeszcze bardziej kremową konsystencję. Na koniec do smaku dosypujemy pieprzu i soli i podajemy risotto posypane natką pietruszki.


na koniec jeszcze mały, Wielki kotek :)


dobrej nocy !

19 komentarzy:

  1. muszę ryż kupić :) bo już mi się znudził mój kurczak na obiad i bym spróbowała Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) zachęcam dodatkowo napiszę, że będzie jeszcze przynajmniej jedna wersja risotto z kurczakiem ;)

      Usuń
  2. Lepiej późno niż wcale ;))
    Moniko dziękuję i cieszę się, że taką pyszotkę dla mnie zrobiłaś!! :) Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak niby mówią ;))
      miło mi, że przepis przypadł Ci do gustu Kasiu :)

      Usuń
  3. Jeszcze jakiś czas temu wydawało mi się, że risotto nie może być dobre - taka papka. Ale teraz marzę, żeby tego spróbować! Wyślij mi troszkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Em nie ma problemu ;) znam nawet wersję tzw dietetyczną czyli bardzo zdrową :)

      Usuń
  4. Uwielbiam,odkąd raz spróbowałam pokochałam,ale rzadko robię,bo M.ograniczył węglowodany więc dla samej siebie nie chce mi się pichcić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja ! od zawsze bardzo lubię risotto i na samą myśl o nim robi mi się błogo ;) hm znam przynajmniej 2 wersje risotto, które spokojnie można jeść będąc na diecie ;)

      Usuń
  5. kotecek <3
    ja dziś miałam ryż z kurakiem w sosie śmietanowo ziołowym.. mmm!!

    OdpowiedzUsuń
  6. :) uwielbiam i też często przyrządzam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam risotto, więc oblizuję się ze smakiem i już kombinuję, kiedy ugotować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)) ach miło wiedzieć, że risotto ma tylu fanów :)

      Usuń
  8. Prześlij mi trochę do Łodzi :D !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paulina uroczyście Ci oświadczam, że jak przyjedziesz do Nas w odwiedziny to na obiad będzie risotto :)

      Usuń
  9. moje kochane curry!:)porywam Ci ten talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pożarłabym i risotto i...kociaka;)

    OdpowiedzUsuń
  11. muszę spróbować takiej wersji :) zazwyczaj robię z sosem pomidorowym i papryką :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)