sobota, 23 marca 2013

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana dobra na zimne i te cieplejsze dni.

Składniki:
2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jaja
Sól, pieprz, pieprz cayenne lub chilli
Kiełbasa lub boczek ja dodaję i to i to :)
3 cebule (można zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków ja osobiście wolę wersję kiedy cebula jest smażona razem z kiełbasą i boczkiem na patelni)
Zioła (bazylię i oregano majeranek i kminek, tymianek- według upodobań ja dodaje dodatkowo 18 ziół Ojca Mateusza)

Ziemniaki obrać i utrzeć najlepiej na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną należy odsączyć następnie dodajemy jajka,mąkę ziemniaczaną,zioła i wszystko mieszamy. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, zarumienić na patelni do wytopienia się tłuszczu, dodać do pozostałych składników.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć do niego powstałą masę ziemniaczaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190˚C na ok. 90-120 minut w razie potrzeby sprawdzić patyczkiem ciasto i trzymać chwilę dłużej do momentu aż konsystencja będzie zwarta. Gotową Babę podawać z kwaśną śmietaną.
bon appetit


3 komentarze:

  1. ciekawe czy na tych norweskich ziemniakach ona wyjdzie ;) pamiętasz naszą zabawę w knedle ?
    wyobrażasz sobie taką babkę ? hehe ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aaaa nie przypominaj mi ;d
      po nocach mi się śnią.
      Estetyki żadnej za to dobry smak je ratował :)

      Usuń
  2. Uwielbiam! Najlepiej smakuje jak już się kończy i odgrzewana na patelni :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)