Babka ziemniaczana dobra na zimne i te cieplejsze dni.
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jaja
Sól, pieprz, pieprz cayenne lub chilli
Kiełbasa lub boczek ja dodaję i to i to :)
3 cebule (można zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków ja osobiście wolę wersję kiedy cebula jest smażona razem z kiełbasą i boczkiem na patelni)
Zioła (bazylię i oregano majeranek i kminek, tymianek- według upodobań ja dodaje dodatkowo 18 ziół Ojca Mateusza)
Ziemniaki obrać i utrzeć najlepiej na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną należy odsączyć następnie dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i wszystko mieszamy. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, zarumienić na patelni do wytopienia się tłuszczu, dodać do pozostałych składników.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć do niego powstałą masę ziemniaczaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190˚C na ok. 90-120 minut w razie potrzeby sprawdzić patyczkiem ciasto i trzymać chwilę dłużej do momentu aż konsystencja będzie zwarta. Gotową Babę podawać z kwaśną śmietaną.
Składniki:
2 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jaja
Sól, pieprz, pieprz cayenne lub chilli
Kiełbasa lub boczek ja dodaję i to i to :)
3 cebule (można zetrzeć na tarce i dodać do ziemniaków ja osobiście wolę wersję kiedy cebula jest smażona razem z kiełbasą i boczkiem na patelni)
Zioła (bazylię i oregano majeranek i kminek, tymianek- według upodobań ja dodaje dodatkowo 18 ziół Ojca Mateusza)
Ziemniaki obrać i utrzeć najlepiej na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną należy odsączyć następnie dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną, zioła i wszystko mieszamy. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę, zarumienić na patelni do wytopienia się tłuszczu, dodać do pozostałych składników.
Naczynie żaroodporne posmarować olejem i przełożyć do niego powstałą masę ziemniaczaną. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 190˚C na ok. 90-120 minut w razie potrzeby sprawdzić patyczkiem ciasto i trzymać chwilę dłużej do momentu aż konsystencja będzie zwarta. Gotową Babę podawać z kwaśną śmietaną.
bon appetit
ciekawe czy na tych norweskich ziemniakach ona wyjdzie ;) pamiętasz naszą zabawę w knedle ?
OdpowiedzUsuńwyobrażasz sobie taką babkę ? hehe ^^
Aaaa nie przypominaj mi ;d
Usuńpo nocach mi się śnią.
Estetyki żadnej za to dobry smak je ratował :)
Uwielbiam! Najlepiej smakuje jak już się kończy i odgrzewana na patelni :)
OdpowiedzUsuń