Szczerze wierzę, że ten sos przypadnie Wam do gustu, yhm. W wersji bez boczku też będzie pyszny.
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki opłukać i osuszyć, następnie pokroić na plasterki. Cebulę oraz boczek pokroić w kosteczkę.
Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę z boczkiem i smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli a boczek wytopi i zacznie się rumienić. Dodać pieczarki oraz masło i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, aż pieczarki najpierw odparują, potem zaczną się rumienić. W międzyczasie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wlać śmietankę wymieszaną ze skyrkiem na gładką masę, wymieszać i zagotować.
Osobiście polecam podawać go z kopytkami, kluskami śląskimi ale tutaj ogranicza Was tylko Wasza kreatywność.
SKŁADNIKI
SOS PIECZARKOWY Z BOCZKIEM
200 g pieczarek
1 mała cebula
100 g wędzonego boczku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
100 ml śmietanki 30%
1 naturalny skyr
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Pieczarki opłukać i osuszyć, następnie pokroić na plasterki. Cebulę oraz boczek pokroić w kosteczkę.
Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę z boczkiem i smażyć przez ok. 5 - 7 minut co chwilę mieszając, aż cebula się zeszkli a boczek wytopi i zacznie się rumienić. Dodać pieczarki oraz masło i mieszając smażyć na większym ogniu przez około 5 minut, aż pieczarki najpierw odparują, potem zaczną się rumienić. W międzyczasie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Wlać śmietankę wymieszaną ze skyrkiem na gładką masę, wymieszać i zagotować.
Gotować przez ok. 1 - 2 minuty co chwilę mieszając, pod koniec posypać natką pietruszki.
Podawać z ulubionym dodatkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)