ZUPA Z CUKINIĄ, ZIEMNIAKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

W mojej kuchni ostatnio króluje cukinia. 
Na dodatek dni robią się coraz chłodniejsze.
Jest szaro, buro i ponuro !
Przychodzę więc do Was z przepisem na pyszną i szybką zupę.


SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
1 mała cebula
4 średnie ziemniaki
1 ząbek czosnku
1,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
300 g cukinii
1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
1 łyżeczka natki pietruszki (suszonej)
0,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 
80 ml śmietanki 30%
ser pleśniowy u mnie blue

PRZYGOTOWANIE:
W garnku na oliwie i maśle zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (mieszając, na średnim ogniu, ok. 5 minut). Dodać obrane i pokrojone w małą kostkę ziemniaki i wymieszać. Podsmażać razem przez ok. 2 - 3 minuty mieszając. Dodać starty lub pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wlać bulion i zagotować. W międzyczasie dodać kurkumę, pieprz oraz w razie potrzeby sól do smaku. Po zagotowaniu gotować zupę przez ok. 2 - 3 minuty, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię. Gotować przez ok. 8 - 10 minut. Odstawić z ognia, dodać natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi oraz śmietankę. Podawać z serem pleśniowym.

Komentarze