Sos szparagowy z nutą bazylii

Sos szparagowy to wykwintny dodatek do dań. Ma bardzo delikatny smak dlatego najlepiej komponuje się z wyrazistymi dodatkami, takimi jak: chili, czarny pieprz oraz smażona cebulka. Szparagowy specjał jest wyśmienity do dań z grilla, np. karczochów, pieczonych ziemniaków.


SKŁADNIKI
usmażone do miękkości na patelni szparagi
2 łyżki śmietanki 30%
2 łyżki jogurtu grackiego
2-3 listki świeżej bazylii
sól, pieprz kolorowy, opcjonalnie kilka płatków chilli

PRZYGOTOWANIE
Kroimy usmażone (lub ugotowane i później zahartowane w zimnej wodzie) szparagi, wrzucamy resztę składników, doprawiamy do smaku i blendujemy wszystko razem na gładki krem. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać trochę przegotowanej wody.

Komentarze