Sałatka z kaszą orkiszową i tuńczykiem


Sałatka doskonale nadaje się na obiad jak i do pudełka.


SKŁADNIKI
200 g kaszy orkiszowej
1 puszka tuńczyka w oleju
1 puszka kukurydzy
½ czerwonej papryki
3 duże lub 6 małych ogórków konserwowych
½ pęczka szczypiorku
opcjonalnie łyżeczka majonezu
sól, pieprz, granulowany czosnek

PRZYGOTOWANIE
Kaszę orkiszową wsypać na gotującą się, posoloną wodę i gotować 15 minut. Ugotowaną kaszę dokładnie odcedzić na sicie i wystudzić. Kukurydzę odcedzić z zalewy.Paprykę i ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać.
Do miski wsypać ostudzoną kaszę orkiszową, dodać rozdrobnionego tuńczyka (razem z oliwą), kukurydzę, pokrojone ogórki i paprykę, szczypiorek, dodać, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem (można dodać łyżeczkę majonezu) wymieszać.

Komentarze

  1. fajnie i pożywnie, lubię tuńczyka w różnych kulinarnych wariacjach:)

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)