Budyń jaglany to dużo zdrowsza wersja znanego od dziecka deseru. Dzisiaj proponuję budyń o smaku malinowym. Budyń podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy podać go na śniadanie, a także na deser.
SKŁADNIKI
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
ok. 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka płynnego miodu
3 łyżki syropu/soku malinowego (dodałam sok z mrożonych malin)
PRZYGOTOWANIE
Do sitka wsypać kasze jaglaną i wypłukać pod bieżącą wodą (aby pozbyć się goryczki). Włożyć do rondelka, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut nie otwierając garnka. Ugotowaną kasze zmiksować w blenderze (najlepiej stojącym, kielichowym) na gładki mus z dodatkiem (mrożonych) malin oraz syropu malinowego. Jeśli budyń będzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka. Podawać z dodatkowymi malinami i/lub syropem malinowym i płynnym miodem.
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (u mnie migdałowe)
ok. 1/2 szklanki malin (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka płynnego miodu
3 łyżki syropu/soku malinowego (dodałam sok z mrożonych malin)
PRZYGOTOWANIE
Do sitka wsypać kasze jaglaną i wypłukać pod bieżącą wodą (aby pozbyć się goryczki). Włożyć do rondelka, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 15 minut nie otwierając garnka. Ugotowaną kasze zmiksować w blenderze (najlepiej stojącym, kielichowym) na gładki mus z dodatkiem (mrożonych) malin oraz syropu malinowego. Jeśli budyń będzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka. Podawać z dodatkowymi malinami i/lub syropem malinowym i płynnym miodem.
Wyglada obłednie <3
OdpowiedzUsuńJestem przekonana, że posmakowałoby Ci :)
Usuń