MAKARON Z TUŃCZYKIEM, OLIWKAMI I BAZYLIĄ

Bardzo lubię tuńczyka. Lubię mieć puszkę w zapasie, wtedy przy pustej lodówce zawsze jestem w stanie wyczarować coś pysznego. Tym razem do makaronu użyłam dosłowne kilku składników i makaronu z algami morskimi. Ale możecie zastąpić Gniazdka Fettuccine dowolnym rodzajem który lubicie. Jednak polecam ten rodzaj bo pięknie się komponuje z resztą składników.


SKŁADNIKI
130 g makaronu z algami morskimi
1 łyżka oliwy extra vergine
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
70 g odcedzonych zielonych oliwek z anchois (u mnie Sol Mar)
130 g tuńczyka w oleju
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
tarty parmezan
sól i świeżo mielony kolorowy pieprz

PRZYGOTOWANIE
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na większą patelnię wlać oliwę, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Dodać masło oraz pokrojone na plasterki oliwki i smażyć przez ok. 2 minuty. Dodać tuńczyka, wymieszać i jeszcze przez chwilę podsmażać. Dodać posiekaną bazylię, wymieszać, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie dodać 3 łyżki oliwy z tuńczyka lub oliwy extra vergine. Na koniec dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Wyłożyć na talerze i posypać tartym parmezanem.


Komentarze