PLASTRY CUKINII ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM Z TYMIANKIEM

Dzisiaj mam dla Was zapiekankę z cukinii zapiekaną pod sosem pomidorowym.



SKŁADNIKI

1 średnia cebula
1 puszka pomidorów krojonych
500 g cukinii
1 duże jajko
1 czubata łyżka mąki
4 łyżki bułki tartej
150 g sera
oliwa lub olej roślinny
sól, pieprz, suszone oregano, szczypta chilli oraz świeży tymianek

PRZYGOTOWANIE

Sos: cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku na oleju u mnie rzepakowy. Dodać krojone pomidory, doprawić kilkoma listkami świeżego tymianku, solą, pieprzem, szczyptą chilli i suszonym oregano. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.

Cukinię umyć i pokroić w nie za grube plastry, doprawić solą, oprószyć mąką oraz obtoczyć
w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na większej patelni rozgrzać olej, plastry cukinii podsmażyć 
z obu stron na złoty kolor.

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na dno formy żaroodpornej włożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć plasterki cukinii, rozłożyć resztę sosu i drugą warstwę cukinii. 
Wierzch przykryć serem i zapiekać ok. 25 minut. Gotową zapiekankę jemy na ciepło.

Komentarze