Dzisiaj mam dla Was zapiekankę z cukinii zapiekaną pod sosem pomidorowym.
SKŁADNIKI
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów krojonych
500 g cukinii
1 duże jajko
1 czubata łyżka mąki
4 łyżki bułki tartej
150 g sera
oliwa lub olej roślinny
sól, pieprz, suszone oregano, szczypta chilli oraz świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE
Sos: cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku na oleju u mnie rzepakowy. Dodać krojone pomidory, doprawić kilkoma listkami świeżego tymianku, solą, pieprzem, szczyptą chilli i suszonym oregano. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Cukinię umyć i pokroić w nie za grube plastry, doprawić solą, oprószyć mąką oraz obtoczyć
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na dno formy żaroodpornej włożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć plasterki cukinii, rozłożyć resztę sosu i drugą warstwę cukinii.
1 średnia cebula
1 puszka pomidorów krojonych
500 g cukinii
1 duże jajko
1 czubata łyżka mąki
4 łyżki bułki tartej
150 g sera
oliwa lub olej roślinny
sól, pieprz, suszone oregano, szczypta chilli oraz świeży tymianek
PRZYGOTOWANIE
Sos: cebulę drobno posiekać i zeszklić w garnku na oleju u mnie rzepakowy. Dodać krojone pomidory, doprawić kilkoma listkami świeżego tymianku, solą, pieprzem, szczyptą chilli i suszonym oregano. Gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
Cukinię umyć i pokroić w nie za grube plastry, doprawić solą, oprószyć mąką oraz obtoczyć
w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na większej patelni rozgrzać olej, plastry cukinii podsmażyć
z obu stron na złoty kolor.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na dno formy żaroodpornej włożyć niewielką ilość sosu pomidorowego, ułożyć plasterki cukinii, rozłożyć resztę sosu i drugą warstwę cukinii.
Wierzch przykryć serem i zapiekać ok. 25 minut. Gotową zapiekankę jemy na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)