PLACKI TWAROGOWE Z JABŁKIEM

Wspaniałe placuszki na podwieczorek, dobre na ciepło lub po ostygnięciu, nie chłoną mocno tłuszczu są lekkie jak chmurka. Zapewniam, że nikt się im nie oprze.



SKŁADNIKI

250 g twarogu
3 jajka (osobno żółtka i białka)
1 łyżka cukru cynamonowego
1 jabłko
1 łyżka cukru pudru + do posypania
4 czubate łyżki mąki
konfitura u mnie malinowa

PRZYGOTOWANIE

Do miski włożyć twaróg, dodać żółtka (białka zachować) oraz cukier cynamonowy, następnie rozgnieść widelcem. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do twarogu i wymieszać. Następnie dodać mąkę i ponownie  bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodać do masy twarogowej i połączyć składniki delikatnie mieszając łyżką. Nakładać porcje ciasta (po ok. 2 łyżki) na rozgrzaną patelnię i rozprowadzić je po powierzchni formując kształtnego placka. Można smażyć na suchej patelni lub z dodatkiem oleju (usmażyłam całość na jednej łyżeczce oleju kokosowego).
Zmniejszyć ogień i smażyć przez ok. 2 - 3 minuty tak, aby delikatnie były zrumienione na złoto. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie przez ok. 2 minuty. Posypać cukrem pudrem i dodać konfiturę.

Komentarze