OWOCE ZAPIEKANE POD KRUSZONKĄ Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Śniadanie na słodko ? Czemu nie.
Może być słodko ale nadal zdrowo i smacznie.



Składniki:

600 g świeżych owoców (lub ok. 500 g mrożonych np. mieszanych)
5 łyżek miodu
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju kokosowego lub jeżeli nie macie to masła.

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Owoce pozbawić pestek i szypułek (o ile używamy świeżych), większe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać 2 łyżkami miodu.
W mini melakserze lub rozdrabniaczu chwilę pomiksować płatki owsiane z dodatkiem reszty miodu, soku z cytryny i oleju kokosowego, rozdrabniając płatki na mniejsze kawałeczki i łącząc je z dodatkami. Powstałą kruszonkę ułożyć na owocach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor (lub ok. 20 minut w przypadku owoców mrożonych). Możemy posypać całość prażonymi migdałami, smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)