Śniadanie na słodko ? Czemu nie.
Może być słodko ale nadal zdrowo i smacznie.
Składniki:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Owoce pozbawić pestek i szypułek (o ile używamy świeżych), większe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać 2 łyżkami miodu.
W mini melakserze lub rozdrabniaczu chwilę pomiksować płatki owsiane z dodatkiem reszty miodu, soku z cytryny i oleju kokosowego, rozdrabniając płatki na mniejsze kawałeczki i łącząc je z dodatkami. Powstałą kruszonkę ułożyć na owocach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor (lub ok. 20 minut w przypadku owoców mrożonych). Możemy posypać całość prażonymi migdałami, smacznego.
Może być słodko ale nadal zdrowo i smacznie.
Składniki:
600 g świeżych owoców (lub ok. 500 g mrożonych np. mieszanych)
5 łyżek miodu
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju kokosowego lub jeżeli nie macie to masła.
Przygotowanie:
5 łyżek miodu
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oleju kokosowego lub jeżeli nie macie to masła.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Owoce pozbawić pestek i szypułek (o ile używamy świeżych), większe pokroić na kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i polać 2 łyżkami miodu.
W mini melakserze lub rozdrabniaczu chwilę pomiksować płatki owsiane z dodatkiem reszty miodu, soku z cytryny i oleju kokosowego, rozdrabniając płatki na mniejsze kawałeczki i łącząc je z dodatkami. Powstałą kruszonkę ułożyć na owocach i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na złoty kolor (lub ok. 20 minut w przypadku owoców mrożonych). Możemy posypać całość prażonymi migdałami, smacznego.
za duzo tych pysznosci!!!
OdpowiedzUsuń