Kolejna wersja klusków leniwych tym razem w towarzystwie pesto.
SKŁADNIKI
300 g tłustego twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
0.5 szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
dowolne pesto
sól
dowolne pesto
PRZYGOTOWANIE
Twaróg wkładamy do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Następnie mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zagniatamy szybko składniki łącząc je w kulę. Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką pszenną i dogniatamy. Dzielimy na 2 części i z każdej musimy uformować wałek, rozpłaszczyć go szerokim nożem a następnie pokroić ukośnie na kawałki.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z pesto, świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem, smacznego.
Twaróg wkładamy do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgniatamy widelcem lub praską do ziemniaków, tak aby nie pozostało grudek. Następnie mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, zagniatamy szybko składniki łącząc je w kulę. Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką pszenną i dogniatamy. Dzielimy na 2 części i z każdej musimy uformować wałek, rozpłaszczyć go szerokim nożem a następnie pokroić ukośnie na kawałki.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku, dodać kluski i gotować przez 1-2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z pesto, świeżo zmielonym pieprzem i parmezanem, smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)