BŁYSKAWICZNE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY, BEZ ZAKWASU

Ostatnio dużo wypiekam domowego chleba na zakwasie tym razem postanowiłam zrobić błyskawiczne bułeczki na sodzie i jogurcie bałkańskim, które są niesamowicie puszyste i smaczne, przekonajcie się sami.


Składniki: 
2 szklanki mąki pszennej możecie użyć też mąki tortowej. (jeżeli ciasto będzie się za mocno kleić po dodaniu jogurtu możemy mąki dosypać trochę więcej)
200 ml jogurtu bałkańskiego (lub ciut więcej, jeśli ciasto będzie za suche)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
garstka dowolnych przypraw lub ziaren.

Wykonanie
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na części i w dłoniach formujemy kulki. Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy dłonią. Bułeczki zwilżamy wodą. Pieczemy w 200 stopniach do zrumienienia. Trwa to ok. 20 minut (wszystko jest zależne od mocy piekarnika). I gotowe, możemy cieszyć się pysznymi bułeczkami na śniadanie lub kolację, smacznego!

Komentarze