Batoniki owsiane z bananem

Batoniki owsiane to prosty i pyszny pomysł na słodką przekąskę. Są o wiele zdrowsze od sklepowych odpowiedników. Możemy dodawać do nich wszystko – świeże i suszone owoce
ulubione bakalie a nawet przyprawy. 



SKŁADNIKI
2 dojrzałe banany
1 szklanka płatków owsianych (lub trochę więcej)
2 łyżki masła orzechowego
garść migdałów
opcjonalnie:
50 g gorzkiej czekolady
garść suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców.


PRZYGOTOWANIE
Banany blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym. Dodajemy do niej płatki owsiane i dokładnie mieszamy. Jeżeli masa nie jest dość słodka możemy dodać do niej łyżkę syropu z agawy lub daktyli. Odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie grubo siekamy migdały i czekoladę. Dodajemy resztę składników do masy owsianej i ponownie mieszamy. Formujemy z masy batoniki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)