Ser z jogurtu greckiego - LABNEH.

Od dłuższego już czasu eksperymentuje z serem jogurtowym, zwanym labneh. Ten banalnie prosty przepis jest rewelacyjny, zdrowy, i ma ogromne zastosowanie kuchenne, więc jeżeli jeszcze nie zaznajomiłeś się z labneh, to najwyższa pora to zmienić, uwierz mi, że satysfakcja będzie gwarantowana. By zrobić ser z jogurtu greckiego, wystarczy go odcedzić przy pomocy gazy. Tak, to wszystko nic więcej nie trzeba robić. 

Labneh to idealna propozycja dla osób, które szukają zamiennika masła do kanapek. Pieczywo posmarowane odrobiną takiego sera z jogurtu jest nie tylko mniej kaloryczne, ale i smaczniejsze! Ser jest kremowy, delikatny ma bardzo gładką konsystencję. Można go wykorzystać niemal wszędzie tam, gdzie stosuje się typowy polski biały ser – do past, do serników, naleśników. Jest dobry i na słodko i na wytrawnie.

Labnech z ziołami Toskańskimi 

Składniki:
  •  metrowa gaza (kupisz w każdej aptece) lub pieluszka tetrowa
  • grube nici lub gumka recepturka (u mnie sprawdza się idealnie)
  • 1 kg gęstego jogurtu greckiego

Na 1 kg jogurtu dajemy 1 płaską łyżeczkę soli, jeżeli chcemy otrzymać ser słony.
Można dodać wszelkie dodatki, które najbardziej lubimy: czosnek (odrobinę), świeże zioła drobno posiekane, suszone zioła, a nawet drobniutko posiekaną rzodkiewkę itp. jedynie wasza wyobraźnia jest tutaj ograniczeniem.

Wykonanie:

Jogurty za pomocą łyżki łączymy z dodatkami lub po prostu je mieszamy, jeżeli chcemy otrzymać serek całkowicie naturalny. Gazę składamy na cztery części i wykładamy nią durszlak lub większe sitko. Jogurty przelewamy do sita (w której znajduje się już gaza) i zawijamy w gazę, wiążąc ją ciasno na górze – tworzymy sakiewkę z gazy, wewnątrz której znajduje się jogurt.

Tak przygotowany ser odstawiamy na minimum 24 godziny do lodówki. Taki czas pozwoli uzyskać nam ser, który można kroić. Serwatki powinno być w konsekwencji tyle, ile sera na sicie. Około połowa masy odejdzie. Co jakiś czas można przewiązać supeł niżej, by ser szybciej się odsączał. Ja swój ser trzymałam na sicie 48 godzin. Oczywiście możecie trzymać ser krócej będzie on miał wtedy konsystencje bardziej lejącą, polecam jeść z oliwą np. truflową.


Tak przygotowany ser z jogurtów greckich można z powodzeniem przechowywać w lodówce przez kilka dni. 


Nawet trzykrotnie zmielony biały ser, nie jest tak aksamitny jak labneh dlatego gorąco go Wam polecam ! 

Smacznego.

Komentarze