Leniwe to klasyka polskiej kuchni! To proste kluski z sera białego (twarogu) oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle. Leniwe są łatwe do zrobienia (stąd też ich nazwa) Podaję Wam jednak dzisiaj przepis na leniwe, ale z wariacją na ich temat.
Składniki:
400 g sera białego twarogowego
2 jajka
ok. 1 szklanki mąki + do podsypania
szczypta soli
do podania: oliwa truflowa lub każda inna, którą lubicie, świeżo starty parmezan lub płatki dowolnego sera twardego typu podpuszczkowego, pieprz kolorowy.
Jak zrobić ?
Ser biały przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków. Wymieszać z żółtkami, mąką, solą oraz z ubitą na sztywno pianą z białka (to bardzo ważne, doda lekkości naszym leniwym).
Zagnieść miękkie ciasto (będzie się lepić, dodaje trochę więcej mąki, aby mieć bardziej zbite ciasto), wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 6 części i z każdej z nich uformować wałek i delikatnie rozpłaszczać je gładkim bokiem noża. Odcinać nożem równe kawałki ciasta.
Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody i gotować przez około minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z oliwą, tartym parmezanem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Leniwe z parmezanem i oliwą truflową
400 g sera białego twarogowego
2 jajka
ok. 1 szklanki mąki + do podsypania
szczypta soli
do podania: oliwa truflowa lub każda inna, którą lubicie, świeżo starty parmezan lub płatki dowolnego sera twardego typu podpuszczkowego, pieprz kolorowy.
Ser biały przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków. Wymieszać z żółtkami, mąką, solą oraz z ubitą na sztywno pianą z białka (to bardzo ważne, doda lekkości naszym leniwym).
Zagnieść miękkie ciasto (będzie się lepić, dodaje trochę więcej mąki, aby mieć bardziej zbite ciasto), wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 6 części i z każdej z nich uformować wałek i delikatnie rozpłaszczać je gładkim bokiem noża. Odcinać nożem równe kawałki ciasta.
Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody i gotować przez około minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z oliwą, tartym parmezanem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)