LENIWE Z PARMEZANEM I OLIWĄ TRUFLOWĄ

Leniwe to klasyka polskiej kuchni! To proste kluski z sera białego (twarogu) oraz mąki, podawane najczęściej z bułką tartą podsmażaną na maśle. Leniwe są łatwe do zrobienia (stąd też ich nazwa) Podaję Wam jednak dzisiaj przepis na leniwe, ale z wariacją na ich temat.


Leniwe z parmezanem i oliwą truflową

Składniki:
400 g sera białego twarogowego
2 jajka
ok. 1 szklanki mąki + do podsypania
szczypta soli

do podania: oliwa truflowa lub każda inna, którą lubicie, świeżo starty parmezan lub płatki dowolnego sera twardego typu podpuszczkowego, pieprz kolorowy.


Jak zrobić ? 

Ser biały przetrzeć przez sito lub dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków. Wymieszać z żółtkami, mąką, solą oraz z ubitą na sztywno pianą z białka (to bardzo ważne, doda lekkości naszym leniwym).
Zagnieść miękkie ciasto (będzie się lepić, dodaje trochę więcej mąki, aby mieć bardziej zbite ciasto), wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na 6 części i z każdej z nich uformować wałek  i delikatnie rozpłaszczać je gładkim bokiem noża. Odcinać nożem równe kawałki ciasta.
Wrzucać do gotującej się i lekko osolonej wody i gotować przez około minutę od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z oliwą, tartym parmezanem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.


Smacznego !

Komentarze