Czekoladowe ciastka z fasoli

Zdrowe, czekoladowe ciasteczka uwaga z fasoli ! Yhm, dokładnie tak, ciasteczka fasolowe są pyszne, miękkie, mocno czekoladowe i umiarkowanie słodkie i przede wszystkim łatwe do przygotowania.


Składniki na około 7-9 sztuk:

1 kopiasta szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (można użyć z puszki)
4 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
2 łyżki mleka roślinnego lub krowiego
2 kopiaste łyżki kakao
½ – 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
szczypta soli
⅓ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz czekolady przełóż do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę, można oczywiście użyć blendera ręcznego, kielichowego. Odstaw masę na 10 minut, aż siemię wchłonie nadmiar wody chyba, że używasz fasoli przygotowanej na parze. Czekoladę posiekaj na drobną kostkę, piekarnik nagrzej na 180 stopni. Nałóż masę na łyżkę następnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszcz łyżką uzyskując okrągły kształt, udekoruj ciasteczka cząstkami czekolady i piecz na środkowym poziomie piekarnika przez około 20 minut. Mogą po tym czasie być lekko miękkie, należy je ostudzić i następnie możemy je zjeść, smacznego!

Komentarze