Udka kurczaka pieczone z kiszoną kapustą i pomarańczami

Dawno nie było żadnego wpisu  myślę, że czas to zmienić. Jakiś czas temu szukałam inspiracji na coś prostego ale niebanalnego. Znalazłam genialny przepis u Kwestia Smaku. Przetestowałam i muszę stwierdzić, że jest pysznie. Poniżej znajdziecie przepis.


Składniki na 4 porcje:
1,5 kg podudzi kurczaka (12 sztuk)
2 duże pomarańcze
500 g kiszonej kapusty może być z marchewką ale nie musi
2 liście laurowe, 3 ziela angielskie
1 łyżka miodu
4 łyżki masła klarowanego
opcjonalnie 3-4 goździki

przyprawa do kurczaka: po 1 łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, curry i oregano oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki i kumin można też użyć gotowej przyprawy do kurczaka

Przygotowanie
  • Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym udka włożyć do miski, wlać sok z jednej pomarańczy i wymieszać. Odstawić do zamarynowania (min. 1 godzina, max. 1 dzień). W międzyczasie przemieszać 1-2 razy.
  • Kiszoną kapustę opłukać, odcisnąć, wymieszać z liśćmi laurowymi, zielem angielskim oraz miodem. Włożyć do większego naczynia żaroodpornego. Dodać cząstki z drugiej pomarańczy razem z goździkami.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Udka wyjąć z soku pomarańczowego, doprawić solą, pieprzem a następnie mieszanką przypraw. Odsmażyć na dużej patelni na maśle klarowanym i dodać do naczynia z kapustą. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez ok. 50 minut.
Takie danie nadaje się na obiad niedzielny, wszystkie ważne okazje, obiad świąteczny myślę, że nawet na sylwestra, który już niebawem więc łapcie przepis i koniecznie spróbujcie go sami w domu.

Smacznego!


Komentarze