SZPARAGI W SOSIE HOLENDERSKIM

Szparag to król dodatków do dań głównych !
Wygląda pięknie na talerzu, dostarcza wielu składników odżywczych i pysznie smakuje.
Składniki odżywcze: błonnik, witamina C i witamina B9, witaminy A, E i K (te trzy ostatnie witamy są rozpuszczalne w tłuszczu - tzn. że organizm jest w stanie je wchłonąć tylko z dodatkiem tłuszczu).

Korzyści:
oczyszczanie wątroby
wzmocnienie odporności
zdrowa skóra
wsparcie dla cukrzyków



1 pęczek zielonych lub białych szparagów
3 żółtka 
100 ml białego wytrawnego wina 
100 g masła klarowanego
1 łyżka soku z cytryny
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, biały pieprz 

Białe szparagi obierz, odłam grubą końcówkę, wrzuć do gotującej się wody i gotuj przez ok. 7 minut lub na grilla. Zielonych szparagów nie musisz obierać - dokładnie je umyj, odłam twarde końcówki, gotuj przez 3-4 minuty lub grilluj, aby były al dente. 

W rondelku rozpuść masło. 

W małym garnku podgrzewaj wino z przyprawami (ziele angielskie i liści laurowy) tak długo, aż płyn zredukuje się o połowę. W drugim garnku zagotuj wodę. 

Wyjmij przyprawy, wino przelej do szklanej miski, dodaj żółtka. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. 

Ubijaj żółtka na parze, aż zwiększą objętość i zamienią się w puszystą pianę. Zdejmij miskę znad garnka, wolnym strumieniem wlewaj masło, cały czas ubijaj. Pod koniec ubijania dodaj sól, pieprz i sok z cytryny.

Szparagi podawaj polane sosem holenderskim - takie są najlepsze !
Sosu holenderskiego się nie odgrzewa, należy zjeść go od razu, z czasem traci odpowiednią konsystencję. 





Komentarze

  1. Brawo "papryczko" kontynuuj prowadzenie bloga, trzymam kciuki ��

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)