OMLET HISZPAŃSKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

Te pyszne bulwy mogą mieć różne kolory , od tych najpopularniejszych jasnopomarańczowych po kremowo-białe, żółte i ciemno fioletowe. Każdy kolor to inne wartości odżywcze. Jasnopomarańczowe ziemniaki to jeden z najlepszych roślinnych źródeł prowitaminy A - to ona odpowiada za charakterystyczny kolor. Fioletową barwę nadają natomiast antocyjany, mające właściwości antyoksydacyjne. Zarówno pomarańczowe, jak i fioletowe słodkie ziemniaki zawierają mnóstwo innych składników odżywczych - błonniki, witaminę C, mangan, witaminy z grupy B, fosfor, potas i miedź. Utrzymują odpowiedni poziom energii dziki zawartości witamin z grupy B i miedzi oraz węglowodanów złożonych - dzięki nim możliwe jest odnawianie zapasów glikogenu po ćwiczeniach fizycznych, przy tym zaspokajają głód i ochotę na słodycze.


PORCJA: 1 duży omlet:
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 jajka
1/8-1/4 słodkiego ziemniaka,
umytego i startego na tarce
1/4 cebuli, posiekanej lub startej
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego i inne
 przyprawy do smaku: płatki chilli, sól morska, pieprz,
nitki szafranu świetnie się sprawdzą

1/2 awokado, do podania
opcjonalnie można posypać je pieprzem z kolendrą.

Postaw małą patelnię na średnim gazie. Dodaj olej kokosowy i rozpuść. Rozbij jajka i wymieszaj je w misce widelcem. Dodaj słodkie ziemniaki, cebulę, czosnek granulowany i pozostałe przyprawy. Wlej jajeczną mieszankę na patelnię i smaż na mały lub średnim ogniu - uważaj, aby spód się nie przypalił. Przerzuć omlet na drugą stronę i smaż przez 3-4 minuty.

Alternatywa: Kiedy omlet jest w połowie ścięty, postaw patelnię pod grillem (w piekarniku) na minutę lub dwie, żeby wierzch się ściął.

Wyjmij omlet z patelni i wyłóż na duży talerz. Podawaj na ciepło z pokrojonym w plastry awokado. Skrop sokiem z cytryny.







Komentarze