Placki bananowe to taka zdrowsza wersja popularnych pancakes’ów amerykańskich. Można je przygotowywać naprawdę często, ponieważ są bardzo proste w przyrządzeniu i potrzebne są tylko 3 składniki: banany, płatki owsiane i jajka.
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy ręcznym blenderem lub malakserem pamiętając o tym, że jeżeli korzystamy z tego drugiego wariantu, to najpierw miksujemy płatki owsiane i żytnie, potem dodajemy mokre składniki, aż do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy na ok. 5 min., po czym miksujemy jeszcze chwilę.
Smażymy na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej masłem lub olejem kokosowym po kilka minut z każdej strony. Placki odwracamy, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a dół będzie ładnie przypieczony. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. owocami i syropem klonowym moja wersja została podana z prażonymi jabłkami, duszonymi w miodzie z goździkami i cynamonem.
Składniki:
2 jajka
2 średnie dojrzałe banany
1/2 szklanki płatków owsianych
2-3 łyżki płatków żytnich
Smażymy na średnio rozgrzanej patelni posmarowanej masłem lub olejem kokosowym po kilka minut z każdej strony. Placki odwracamy, gdy na powierzchni pojawią się bąbelki, a dół będzie ładnie przypieczony. Podawać z dowolnymi dodatkami, np. owocami i syropem klonowym moja wersja została podana z prażonymi jabłkami, duszonymi w miodzie z goździkami i cynamonem.
Pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuń