Mam dla Was zaległy wpis.
Idealnie soczyste piersi kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
ze szparagami, na prawdę pyszne ! Polecam gorąco !
Filety kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz czerwoną papryką i kurkumą, dodajemy do tego 1 łyżeczkę oliwy, mieszamy dokładnie całość. Odstawiamy do zamarynowania przynajmniej na pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy szparagi podsmażamy na patelni przez ok 7 minut (na oliwie i maśle) ściągamy po upływie czasu w zamian dodajemy na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek.
Na patelni roztapiamy masło, wkładamy filety i smażymy na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Wlewamy gorący bulion, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania się całości. (gotujemy po 3 minuty z każdej strony.) Ściągamy pokrywę, dodajemy śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), mieszamy i zagotowujemy. Zawartość patelni musi gotować się bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 musimy pamiętać aby przewrócić mięso. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut. Danie obkładamy szparagami, mięso posypujemy boczkiem i szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Idealnie soczyste piersi kurczaka w sosie z suszonych pomidorów
ze szparagami, na prawdę pyszne ! Polecam gorąco !
Składniki:
filet z kurczaka (2 sztuki)
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (słodkiej)
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
10 szparagów
3 plasterki cienko pokrojonego boczku
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka masła
50-100 ml bulionu
6 - 8 kawałków suszonych pomidorów
1/2 szklanki śmietanki 30%
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Filety kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz czerwoną papryką i kurkumą, dodajemy do tego 1 łyżeczkę oliwy, mieszamy dokładnie całość. Odstawiamy do zamarynowania przynajmniej na pół godziny.
W międzyczasie przygotowujemy szparagi podsmażamy na patelni przez ok 7 minut (na oliwie i maśle) ściągamy po upływie czasu w zamian dodajemy na patelnię pokrojony w kosteczkę boczek.
Na patelni roztapiamy masło, wkładamy filety i smażymy na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Wlewamy gorący bulion, przykrywamy i doprowadzamy do zagotowania się całości. (gotujemy po 3 minuty z każdej strony.) Ściągamy pokrywę, dodajemy śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), mieszamy i zagotowujemy. Zawartość patelni musi gotować się bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 musimy pamiętać aby przewrócić mięso. W połowie gotowania dodać pokrojone suszone pomidory. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez 3-5 minut. Danie obkładamy szparagami, mięso posypujemy boczkiem i szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Podajemy z ryżem lub kuskusem.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń