A co jeżeli tradycyjną zapiekankę możemy zastąpić
zdrowszą i (moim zdaniem) pyszniejszą wersją w dodatku warzywną ?
A można i nawet należy chociaż raz w życiu spróbować, tej alternatywy.
zdrowszą i (moim zdaniem) pyszniejszą wersją w dodatku warzywną ?
A można i nawet należy chociaż raz w życiu spróbować, tej alternatywy.
Składniki:
1 duża cukinia
1 ząbek czosnku
suszone oregano
świeża bazylia
1 pomidor
1 kulka mozzarelli
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Cukinię kroimy na pół, łyżeczką musimy wydrążyć nasiona. Cukinię doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy startym czosnkiem, posypujemy oregano i skrapiamy oliwą. Delikatnie nakłuwamy widelcem miąższ uważając na skórkę, aby jej nie uszkodzić. Układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 25 minut. Na podpieczonej cukinii układamy na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawiamy solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, oregano, posypać serem pleśniowym i wstawić do piekarnika na ok. 12 minut, do momentu aż ser się roztopi. Na koniec skrapiamy oliwą i posypujemy świeżą bazylią.
Smacznego !
Komentarze
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)