Bruschetta

Bruschetta rodzaj przekąski pochodzącej z Włoch.
Jest to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą
i roztartym czosnkiem. Istnieje wiele wariantów tego dania. 
Najczęściej podawane jest z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii.


Składniki:
chleb typu włoskiego
 może być też bułka paryska
oliwa z oliwek
czosnek
2 pomidory malinowe
szczypiorek
ser pleśniowy blue, mozzarella 
bazylia



Pieczywo kroimy na kromki, nacieramy czosnkiem (ja ścieram na tarce). Skrapiamy delikatnie oliwą.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Następnie kroimy je w kostkę, odsączamy z nadmiaru soku. Układamy na kromkach pieczywa, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i ser (pokruszony na drobne kawałki lub starty). Zapiekamy w piekarniku na kratce grillowej ok. 5 minut aż grzanki się zrumienią a ser roztopi. Posypujemy listkami bazylii, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec rozkoszujemy się niesamowitym smakiem Bruschetty.


Komentarze