Dzisiaj pomysł na obiad bez mięsa. Wegetarianie się ucieszą ale myślę, że nie tylko oni, ponieważ to, też uczta dla makaronożerców.
Potrzebujemy:
2 papryki czerwone
pieczarki (ilość według uznania)
duża cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz ziołowy, łyżeczka szałwii
1 łyżeczka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek
1-2 łyżki serka mascarpone
makaron ugotowany al dente
Cebulę pokrojoną w piórka dusimy na rozgrzanej patelni (łączymy oliwę z masłem). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i czosnek, dusimy pod przykryciem przez 5 minut. Przez ten czas myjemy i kroimy w plasterki pieczarki. Dorzucamy do zawartości rondla. Doprawiamy papryką wędzoną i szałwią. Dusimy wszystko na małym ogniu przez 20-30 minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy z makaronem.
Wczoraj też od bardzo dawna miałam okazję być na ognisku.
Genialna sprawa. Spływ kajakowy też nam wypalił, jestem bardzo zadowolona.
Rzeka Wierzyca okazała się dość trudna, co sprawiło nam niezłą frajdę.
Oby do następnego razu.
dobrego wieczoru
Kiełba była spoko, ale makaron wymiatał :) A dziś szczęśliwy ja, będzie mieć wariację dobrą na ten temat :D
OdpowiedzUsuń;))
Usuńmniam mniam mniam!
OdpowiedzUsuńDokładnie... ;))
UsuńCudne połączenie:)
OdpowiedzUsuńEwcia i to jak cudne :)
Usuń