Kolejne danie z jarmużem
spaghetti
inny przepis z jarmuże w roli głównej możecie zobaczyć tutaj.
Tam przeczytacie i dowiecie się więcej o tym super warzywie.
potrzebujemy:
pęk jarmużu
mała czerwona cebulka, posiekana w kosteczkę
3 ząbki czosnku, posiekane
1-2 łyżki oleju do smażenia
1/2 papryczki chili
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy lub oliwa
prażone orzechy laskowe
odrobina sera długo dojrzewającego
paczka pełnoziarnistego spaghetti
Jarmuż myjemy i wycinamy twarde części następnie siekamy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, po chwili dodajemy czosnek i chili. Smażymy razem przez chwilę, aż cebula będzie szklista, a nawet delikatnie się zarumieni. Następnie wsypujemy jarmuż do pozostałej części składników. Dusimy wszystko razem do momentu aż jarmuż będzie miękki. Do tego czasu mieszamy wszystko od czasu do czasu, żeby liście nie przywarły i nie przypalały się. Na drugiej patelni prażymy orzechy laskowe. Gotujemy makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotowy jarmuż przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z makaronem, skrapiamy oliwą lub innym dobrej jakości olejem. Podajemy posypane orzechami i serem.
polecam spróbować
dobrego wieczoru
wow, cudowny pomysł...zapisuję i szukam jarmużu:)
OdpowiedzUsuń;)) cieszę się, powodzenia w poszukiwaniach.
Usuńnigdy nie jadłam jarmużu, ale kiedyś może spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPolecam Aniu bo jest nie tylko smaczny ale także bardzo zdrowy :)
Usuńjak zwykle kusisz oryginalnymi smakami:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Olu ;))
UsuńTak, tak Monika nie jest osobą banalną, o nie ... :-)
OdpowiedzUsuńJa też nie jadłam nigdy jarmużu, a na dodatek nie mam pojęcia gdzie u nas można go dostać... :-(
Aniu bo się zaczerwienię ! ;) dziękuję za tak miłe słowa i spostrzeganie mojej osoby. Szukaj na bazarkach lub też w realu a jeżeli nie ma tu ani tam to polecam dorwać szczepki lub nasiona i zasiać w ogródku ;)
Usuńpopularny ten jarmuż - przyznam, że jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńi ja nie jadłam jarmużu, ach! :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie muszę dorwać ten jarmuż! wygląda pysznie
OdpowiedzUsuń