Gulasz z łopatki wieprzowej z grzybami i mlekiem kokosowym.
Taka moja wesoła twórczość kulinarna.
500g łopatki wieprzowej
4 marchewki
2 cebule
30g suszonych grzybów
500ml wody
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz, chili
szklanka mleka kososowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Grzyby zalewamy jedną szklanką wody i czekamy ok. 1 godzinę. Mięso podsmażamy na patelni do momentu zarumienienia, następnie dodajemy 1/2 szklanki wody. Zdejmujemy mięso z patelni. Cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię na której wcześniej podsmażaliśmy mięso. Po kilku minutach duszenia cebuli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę (dusimy pod przykryciem ok. 4 min). Wrzucamy mięso do garnka następnie pozostałe składniki z patelni (w tym również sos - tłuszcz z niej) razem z grzybami (ja swoje posiekałam w paski) i zalewamy wodą oczywiście z grzybów. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy wszystko do miękkości mięsa czyli ok.1,5 h. Na koniec duszenia dodajemy przyprawy razem z mlekiem kokosowym. W razie potrzeby możemy zagęścić sos mąką ziemniaczaną (uprzednio rozrobioną z wodą) lub dolać wody jeżeli jest go za mało.
Do tego kasza i ogórek kiszony i mamy pyszne danie.
smacznego :)
Uwielbiam gulasz, szczególnie z kaszą, ale o dodatku mleczka kokosowego jeszcze nie słyszałam, bardzo jestem ciekawa smaku takiego gulaszu :)
OdpowiedzUsuńKasiu będąc mało skromną napiszę,że to był najlepszy gulasz jaki jadłam w moim życiu a trochę ich jadłam ;)
Usuńjeżeli chodzi o mleczko kokosowe to ja robię z wiórek kokosowych :)
kupnego nie trawię ale możesz ewentualnie spróbować jak to będzie smakować tylko,że kupne mleko jest gęste.
O, muszę kiedyś spróbować tego Twojego gulaszu, szczególnie z tym kokosowym akcentem :) A jak się robi takie mleczko?
UsuńWiórki kokosowe wrzucasz do rondelka i zalewasz gorącą wodą. Odstawiasz na godzinę lub więcej następnie blendujesz i przez sitko zawartość rondelka przelewasz i gotowe mleko kokosowe :)
UsuńHa, ale proste, dzięki :))
Usuńproszę :)
Usuńtak chaotycznie napisałam ale widzę,że zrozumiałaś przesłanie to dobrze ;)
Wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńI smakuje najlepiej na świecie Ewcia :)
Usuńjak gulasz to tylko z kaszą :) ja daję słodką śmietankę 30 %
OdpowiedzUsuńDokładnie tak Marta, kasza musi być ! :)
Usuńze śmietanką też lubię ;)
nowa odsłona sprawdzonego przepisu, ciekawe!
OdpowiedzUsuń;))
Usuńinna odsłona i na szczęście nie tylko ciekawa lecz również pyszna :)
stwierdzam,że chyba już nigdy nie zrobię innego gulaszu.
konkretny obiadek i do tego z fajnym połączeniem smaków:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Aniu, obiad pierwsza klasa będę go z chęcią przyrządzać częściej :)
UsuńZjadłabym :P nawet samą kasze bym zjadła :P
OdpowiedzUsuńKurcze musiałaś mi to robić o tej godzinie? :*****
Sandra widzisz jak to jest ? ;p
UsuńTy mnie szczujesz tymi wszystkim słodkościami to ja chociaż kaszą ;)
Grzyby i kokos? Nowe połączenie jak dla mnie, intrygujące zresztą:)
OdpowiedzUsuń:))
UsuńMleczka kokosowego jeszcze do gulaszu nie dawałam, ale połączenie ciekawe :))
OdpowiedzUsuń:) polecam spróbować może i Tobie posmakuje ;)
UsuńWidać Moniko jak bardzo lubicie orientalne smaki :-) Nie wpadałbym na pomysł dodania mleczka do gulaszu, ale zjeść oczywiście bym zjadła !
OdpowiedzUsuńMy jak my na pewno ja Michał na tym korzysta :)
Usuń