Czas na wczorajszą zapowiedź czyli kurczaka cytrynowego z ryżem. Niezwykle aromatyczny i smaczny co do ryżu jestem pozytywnie zaskoczona połączeniem smaków, które go tworzą. Polecam gorąco !
nuta na dziś.
Składniki:
4 filety z kurczaka
4 łyżki oliwy
1/2 cytryny
2 cebule
3 łyżki miodu
2 torebki ryżu
orzechy włoskie
śliwki suszone
rodzynki
50 ml bulionu drobiowego
łyżeczka masła
pieprz, sól i ostra papryka
garść natki pietruszki
gałązka rozmarynu i tymianku
Sposób przyrządzenia:
Na patelnię wlewamy oliwę, wkładamy pokrojoną na cząstki cytrynę, podgrzewamy na małym ogniu ale nie smażymy. Dodajemy miód i mieszamy. Piersi kurczaka nacieramy pieprzem, solą i papryką. Smarujemy połową oliwy cytrynowej i kładziemy na drugą dobrze rozgrzaną patelnię na której kładziemy również gałązkę tymianku i rozmarynu. Podsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Z pozostałej oliwy usuwamy cząstki cytryny, wrzucamy cebulę pokrojoną w drobne piórka i doprowadzamy do momentu, aż się zeszkli. następnie wlewamy bulion i podduszamy 2 minuty. Wcześniej ugotowany ryż mieszamy z niezbyt drobno posiekanymi bakaliami. Dodajemy masło, łączymy z duszoną cebulą i grubo pokrojoną natką pietruszki.
bon appetit !
Ślinotok mam! :P
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Koniecznie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPierś w ziołach i bakalie w ryżu - super smak.
OdpowiedzUsuńWypróbuję na pewno.
Moniko. Twoja przekąska migdały + oliwki = świetne, przetestowałyśmy z koleżankami;
:) , super cieszę się. U Nas też wszyscy się tą przekąską zajadają jej dużym plusem o ile nie jest się uczulonym na migdały. Jest prostota i szybkość jej wykonania więc nawet dla niespodziewanych gości zawsze można zrobić coś dobrego. Staram się mieć w swojej spiżarni zawsze paczkę migdałów i oliwki :)
UsuńA pierś cytrynową polecam zarówno z ryżem bakaliowym jak i innymi dodatkami :)
sposób na pierś świetny:) ja bym jeszcze pieprz cytrynowy dorzuciła zamiast zwykłego:)
OdpowiedzUsuńpieprz cytrynowy dobra myśl ;) następnym razem tak zrobię, dzięki za sugestię :)
Usuńmoje smaki!!! Pychota!
OdpowiedzUsuńKurczak wymiatał, ryż zresztą też.
OdpowiedzUsuńZ ryżu była powtórka, to teraz czekam na powtórkę z części właściwej :glodny:
żeby wtajemniczyć innych część właściwa to kurczak ;d
Usuńmięsożerco mój ;)
Piersi z kurczaka mogłabym robić w każdej postaci :) tej jeszcze nie znałam także na pewno spróbuję wykonać :)
OdpowiedzUsuńDzięki ! :)