CUKINIA I PAPRYKA W AROMATYCZNYM SOSIE Z MLECZKA KOKOSOWEGO

Uwielbiam aromatyczne dania robione na bazie mleka kokosowego z dodatkiem cukinii. Robi się je szybko, w jednym naczyniu a smakuje wybornie.


Składniki:
1 średnia cukinia,
1 czerwona papryka,
1 papryczka chilli (może być suszona),
szklanka pomidorków koktajlowych,
2 ząbki czosnku,
mieszanka przypraw:
szczypta mielonej kurkumy,
szczypta cynamonu,
szczypta mielonego imbiru,
garam masala,
opcjonalnie dwa ziarenka kardamonu.

szklanka mleczka kokosowego
koperek,
szklanka soku pomidorowego (może być z puszki, wtedy pomidory dodajemy do sosu),
olej kokosowy do smażenia,
sól i świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego).

Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski lub jeżeli mamy suszoną dodajemy w całości. Czosnek kroimy w talarki lub kostkę.

W garnku roztapiamy olej kokosowy (może być też inny.), dodajemy czosnek, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy i podsmażamy chwilę ( 5-7 minut na średnim ogniu). Następnie dodajemy mleczko kokosowe, gotujemy około 5 minut. Dodajemy sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (całe lub przekrojone na pół), mieszankę przypraw, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i podajemy danie same lub z ryżem, smacznego.

Komentarze

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)