Uwielbiam aromatyczne dania robione na bazie mleka kokosowego z dodatkiem cukinii. Robi się je szybko, w jednym naczyniu a smakuje wybornie.
Składniki:
1 średnia cukinia,
1 czerwona papryka,
1 papryczka chilli (może być suszona),
szklanka pomidorków koktajlowych,
2 ząbki czosnku,
szklanka mleczka kokosowego
koperek,
szklanka soku pomidorowego (może być z puszki, wtedy pomidory dodajemy do sosu),
olej kokosowy do smażenia,
sól i świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego).
Wykonanie
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski lub jeżeli mamy suszoną dodajemy w całości. Czosnek kroimy w talarki lub kostkę.
W garnku roztapiamy olej kokosowy (może być też inny.), dodajemy czosnek, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy i podsmażamy chwilę ( 5-7 minut na średnim ogniu). Następnie dodajemy mleczko kokosowe, gotujemy około 5 minut. Dodajemy sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (całe lub przekrojone na pół), mieszankę przypraw, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i podajemy danie same lub z ryżem, smacznego.
1 średnia cukinia,
1 czerwona papryka,
1 papryczka chilli (może być suszona),
szklanka pomidorków koktajlowych,
2 ząbki czosnku,
mieszanka przypraw:
szczypta mielonej kurkumy,
szczypta cynamonu,
szczypta mielonego imbiru,
szczypta mielonej kurkumy,
szczypta cynamonu,
szczypta mielonego imbiru,
garam masala,
opcjonalnie dwa ziarenka kardamonu.
szklanka mleczka kokosowego
koperek,
szklanka soku pomidorowego (może być z puszki, wtedy pomidory dodajemy do sosu),
olej kokosowy do smażenia,
sól i świeżo zmielony pieprz (użyłam kolorowego).
Paprykę myjemy, czyścimy z ziaren i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i kroimy w ćwiartki
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski lub jeżeli mamy suszoną dodajemy w całości. Czosnek kroimy w talarki lub kostkę.
W garnku roztapiamy olej kokosowy (może być też inny.), dodajemy czosnek, paprykę, chilli, cukinię, mieszamy i podsmażamy chwilę ( 5-7 minut na średnim ogniu). Następnie dodajemy mleczko kokosowe, gotujemy około 5 minut. Dodajemy sok pomidorowy, pomidorki koktajlowe (całe lub przekrojone na pół), mieszankę przypraw, doprawiamy solą, pieprzem, i jeszcze gotujemy około 5 minut. Na koniec dodajemy pokrojony koperek, mieszamy i podajemy danie same lub z ryżem, smacznego.
Uwielbiam mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuń