sobota, 11 czerwca 2016

Placki z pomidorów z ziołami

Placki z pomidorów z ziołami to smaczny pomysł 
na wytrawne śniadanie lub lekki obiad.



Składniki:
3-4 pomidory
1 łyka suszonego oregano lub 1-2 łyżki świeżego
kilka listków bazylii, posiekanych
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 ząbek czosnku, starty na małej tarce
1/2 szklanki mąki pszennej 
(ilość mąki zależy od konsystencji ciasta
 możemy użyć jej więcej lub mniej)
jogurt grecki.




Pomidory obieramy ze skórki, następnie kroimy w drobną kostkę (możemy również zbłędować część pomidorów). Pomidory wraz z sokiem umieszczamy w misce. Doprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy wszystkie zioła, cebulę, czosnek następnie mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, mieszając łyżką. Musimy dodać tyle mąki, aby powstało gęste ciasto naleśnikowe. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy porcje pomidorowego ciasta. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Podajemy z dodatkiem jogurtu greckiego.

1 komentarz:

  1. Nie pomyślałabym nawet, aby z pomidorów zrobić placki! Jestem mile zaskoczona ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)