sobota, 18 czerwca 2016

Muffiny jajeczne z papryką, cukinią, szpinakiem i botwinką

Pierwszy weekend po pięciodniowej diecie body chief.
Mogę gotować, jak ja za tym tęskniłam. 
Stwierdzam też, że jedzenie własnego autorstwa dużo bardziej mi smakuje.
Chociaż body chief gotuje poprawnie, czasami nawet bardzo smacznie. 
Czeka mnie jeszcze pięć dni po weekendzie tej przygody. Zobaczymy jak będzie.

Dzisiaj ja rządzę w kuchni i szaleję. 
Na śniadanie postanowiłam zrobić.
 Muffiny jajeczne z dodatkami, 
nie dość, że pięknie prezentują się
 na talerzu to są pyszne, zdrowe
 i pożywne w sam raz na śniadanie.

 
Składniki:
1/2 szklanki liści szpinaku
1/2 szklanki botwinki
1/4 cukinii
30 g sera feta lub brie
1/3 czerwonej papryki
3 jajka
1/2 ząbka czosnku, startego
sól i pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku



Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Szpinak i botwinę myjemy i osuszamy, następnie siekamy drobno. Cukinię oraz ser ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w drobną kostkę tak samo jak paprykę. W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu oraz szczypiorku. Dodajemy pozostałe składniki czyli szpinak, cukinię, ser oraz paprykę, dokładnie mieszamy widelcem.
Ja użyłam silikonowych foremek bez natłuszczania (6 sztuk), napełniamy je masą i pieczemy przez 15 -17 minut. Można użyć również kokilek natłuszczonych oliwą lub masłem.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za odwiedziny i komentarze :)