Makaron z sosem szparagowym

Mam dla Was propozycję bardzo lekkiej kolacji.
Makaron z sosem szparagowy wyszedł nadzwyczaj dobry. 
Wypróbujcie koniecznie !


Składniki:
Pęczek zielonych szparagów
200 g makaronu penne lub innego
pół pomidora
1 kiść selera naciowego
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, szczypta chilli


Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Szparagi myjemy (odrzucamy twarde końcówki) kroimy na trzy części. Główki od szparagów smażymy na rozgrzanej patelni (na oliwie i jednej łyżce masła) razem z chilli przez ok 7-8 minut. Pozostałe szparagi wrzucamy do garnka razem z masłem i oliwą, dorzucamy seler naciowy, cebulę i czosnek, smażymy przez ok 5 minut zalewamy 1/2 szklanki wody, dorzucamy pomidora i gotujemy przez ok 10 min (w razie potrzeby możemy dolać trochę wody). Tak powstały wywar doprawiamy do smaku i blendujemy na gładką masę. Powstaje nam dosyć gęsty sos. Mieszamy go z makaronem (makaron dorzucamy do sosu) dodajemy usmażone główki szparagów (posolone i popieprzone). Gotowe danie podajemy na ciepło. 

Komentarze